Hogyan válasszunk plexit?

A kérdést megválaszolni, nem is olyan egyszerű!


Megfelelő szélcsatorna hiányában - ami ugye ritkán áll az egyszeri ember rendelkezésre - főként saját tapasztalatunkra tudunk támaszkodni. Motorozás közben megfigyelhetjük, hogy milyen légörvények érik el a fejünket amikor görnyedünk, kihúzzuk magunkat, ráhajolunk a tankra, előrébb vagy hátrébb mozdulunk, gyorsabban vagy lassabban megyünk, mikor zavaró, mikor nem. A fórumokon megosztott információk segíthetnek, de mivel (teljesen azonos motortípus esetében is) az emberi tényezők is jelentős szerepet játszanak (testalkat, testtartás, motorozási stílus, ingerküszöb, igény szint), ezért az ott kapott információk is feltételesek lehetnek. Az is kijelenthető, hogy nem minden esetben a magasabb plexi fogja a kívánt hatást elérni. Lehet, hogy egy alacsonyabb plexi, ami valamivel nagyobb mértékű, de egyenletes szélnyomást kelt, kevésbé lesz zavaró, mint egy magasabb plexiről leváló esetlegesen gyengébb, viszont kellemetlenül kavargó, légörvény. Ez persze fordítva is igaz lehet. A túl magas plexinél hátrány lehet, hogy rossz látási viszonyok között, köd, eső, éjszaka-eső, stb. ablaktörlő hiányában, a plexi jelentősen korlátozhatja a kilátást. Nem árt, ha kihúzott testhelyzetben ellátunk a plexi felett.

A gyártók természetesen rendelkeznek a megfelelő technikai eszközökkel, mérésekkel és információkkal, hogy melyek azok a plexi formák és kialakítások, amelyek a legjobban megfelelnek a legfőbb elvárásoknak.


Biztonság

A jól kiválasztott plexi megvédi a motorost a környezeti hatásokkal szemben. Eltereli az esőt, csökkenti a menetszelet, megvédheti az útról felcsapódó kövekkel, vagy akár az út felett alacsonyan áthúzó szárnyasokkal szemben. A negatív hatások csökkentése, mindenképpen a biztonság javára fog szolgálni.


Kényelem

Gyakran problémát okoznak a motoros sisakját elérő kellemetlen légörvények. A meglévő plexiről, idomról leváló turbulens hatások, vagy a fejidom és plexi nélküli motoroknál a védelem teljes hiánya. Ezek a nemkívánt légörvények már rövid távon is fárasztóak, kellemetlen hatásuk eltereli a motoros figyelmét a vezetésről. A megfelelő plexi kiválasztásával a légörvények nagymértékben csökkenthetőek, ideális esetben meg is szűnhetnek, így nagymértékben hozzájárulnak a komfortos utazáshoz.


Dizájn

Harmadjára, de nem utolsó sorban egy jól kiválasztott plexi öltözteti a motort, nagyon sokat hozzáadhat a gép megjelenéséhez. Általánosságban elmondható, hogy mind az univerzális, mind a motorspecifikus plexik többféle kivitelben* és színben készülnek, így tetszés szerint választhatjuk ki a megfelelőt.

*specifikus plexik esetén, főként régebbi motortípusoknál előfordul, hogy már csak egyféle kialakításból lehet választani.


A motorkerékpár szélterelő plexiket alapvetően három nagy csoportra oszthatjuk:

Típus specifikus plexik

A gyárilag fejidommal, szélterelővel rendelkező motorokhoz, az eredeti helyére minden tekintetben illeszkedő plexik. Az elöregedett, bemattult, karcos, törött vagy éppen nem megfelelő kialakítású plexik helyére ajánljuk. Az öt leggyakoribb kialakítás a következő neveket viseli: Original, Spoiler, Racing, Touring, Vario-Touring. Ezekről itt találsz további információkat.


Univerzális plexik

Második nagy csoport, az univerzális plexik. Az eredetileg fejidommal nem rendelkező motorokhoz ajánljuk. Ezek a plexik tucatnyi kialakítással, három féle színeben rendelhetők. Ezeket a plexiket (általában) tartószerkezettel lehet a kormányhoz rögzíteni. A tartószerkezetek szintén többféle kialakítással rendelkeznek, hogy minél több motortípushoz illeszthető legyen az univerzális plexi. Ezekről a plexikről itt található bővebb információ.


Kiegészítő plexik

A meglévő motorspecifikus plexire felszerelhető kiegészítő megoldás. MRA gyártmányú univerzális plexire is felszerelhető. Amikor már mindent kipróbáltál, és még mindig tekergeti a fejedet a légörvény, vagy nem akarsz annyit próbálkozni, akkor ajánljuk ezt a megoldást. Többféle kivitel választható, állítható magassággal és dőlésszöggel, így a lehetőségekhez mérten legjobb megoldás kikísérletezhető. Víztiszta és füstszürke színekben választhatjuk. További információt itt találsz a kiegészítő plexikről.Dióhéjban ennyit, a plexiválasztás tudományáról.