Néhány szó a kiegészítő plexikről



Mi az értelme a kiegészítő plexiknek, hogy működnek?

Nagyon gyakori problémát okoznak, a vezető sisakját érő turbulens hatások. Ennek oka összetett. A probléma a meglévő plexi kialakításából, méretéből, a vezető testalkatából, testtartásából vagy akár a bukósisak kialakításából is adódhat. Ezen légörvények hatása, már rövid távon is nagyon kellemetlenek és fárasztóak lehetnek, a nagy hanghatás, a sisak beremegése vagy rázkódása miatt.

A kiegészítő plexik hatékonyan segítenek ezen problémák kiküszöbölésében. Segítségükkel több fokozatban növelhető a meglévő plexi magassága, illetve a plexi felső részének dőlésszöge. További nagy előnyük, hogy megtörik a plexi tetején kilépő, a motoros felé perdülő légörvényt, ezzel biztosítva a komfortos utazást.


Hogyan lehet a kiegészítő plexiket felszerelni?

A kiegészítő plexiket a gyári- illetve a már meglévő plexihez lehet rögzíteni. A MRA plexik esetében, rögzítésnek kétféle módja van.

Csavaros rögzítés. Stabilabb megoldás, előnyének mondható, hogy a meglévő plexire nagyobb tartományban szerelhető fel (magasság), hátránya viszont, hogy a meglévő plexit ki kell hozzá fúrni. MRA termékek esetében a gyártó minden esetben mellékel egy fúrósablont, melynek segítségével pontosan elkészíthetőek a rögzítéshez szükséges furatok.

Szorítókengyeles rögzítés. Nagy előnye a gyors fel- és leszerelés, mivel nem kell furatot készíteni a rögzítéshez, így több motorra is átszerelhető, vagy akár kölcsön is adható. Motor eladásnál, ha meg kívánjuk tartani a plexit a következő gépre, nem maradnak hátra a régi motor plexijén, a nem épp esztétikus rögzítő furatok.
Az MRA Variospoiler (VSA) jelzésű plexik esetében a csomagolás mindkét rögzítési lehetőséghez szükséges szerelvényeket tartalmazza. Az MRA X-Creen Sport és MRA X-Creen Touring plexik alaphelyzetben a csavaros rögzítéssel kerülnek forgalomba, de igény esetén szorítókengyel is kapható hozzájuk, a pótalkatrész menüpont alatt.



Melyik kiegészítő plexit válasszam?

MRA Variospoiler (VSA) kiegészítő plexik. Többszörösen állítható felső kiegészítő plexi, amely utólag felszerelhető a meglévő motorkerékpár plexire. Úgy van elhelyezve, hogy légáram jöjjön létre a kiegészítő- és az alapplexi között, ami csökkenti az plexi végén fellépő turbulenciát. Minél meredekebb a kiegészítő plexi, annál inkább lassítja a rajta átáramló levegőt. Ennek eredményeként a szélnyomás kevésbé zavaró turbulenciával irányul a vezető felé - ez jelentősen növeli a vezetési kényelmet. A Variospoiler jellemzője, hogy szerszámok nélkül kézzel hét fokozatban egyszerűen állítható. A két oldalt elhelyezett csukló előnyt jelent, mert így a látást nem zavarja, és a levegő áramlása ezen a területen nem lesz kavargó. A felszerelés a mellékelt bilincsekkel történik. A rögzítőanyag a plexivel kerül szállításra. A bilincsekkel történő rögzítésnek nagy előnye, hogy a kiegészítő plexi nyom nélkül eltávolítható, ha szükséges, akár másik motorra is átrakható. Ez a rögzítés maximális sebességnél is teljesen stabil.

A VSA Variospoiler kiegészítő plexik három féle méretben, továbbá víztiszta és füstszínű kivitelben kaphatók.

MRA X-Creen Sport és MRA X-Creen Touring kiegészítő plexik. Széles tartományban állítható kiegészítőplexik. A plexi magassága, szöge és távolsága az alap szélvédőhöz csavarozott kettős mechanika révén állítható be, még a sportos motorkerékpároknál is komoly enyhülést biztosít a szélnyomás ellen. Működhet az alap plexi meghosszabbításaként, állítható szélterelőként, valamint az alapplexi előtti diffúzorként, amely csökkenti a levegő áramlását. Forró napokon (pl. városban) szükség esetén beállítható úgy is, hogy a vezetőre irányítsa a menetszelet. Az X-Creen Sport és Touring kiegészítő plexi alap felszereltségben csavarral rögzíthető (eredeti plexi megfúrása szükséges), opcionálisan kapható hozzá XCC szorítókengyel a fúrás nélküli rögzítéshez.

A X-Creen kiegészítő plexik két féle méretben, továbbá víztiszta és füstszínű kivitelben kaphatók.